Dýňové rizoto s parmazánem

Ingredience

400 g kulatozrnné rýže, 800 g očištěné dýně (máslová nebo hokkaidó), 1 l zeleninového vývaru, sůl, 3-4 lžíce oleje, 4-5 lžic másla, nastrouhaný parmazán podle chuti, 3 snítky zelené petrželky, 1 cibule, 2 stroužky česneku

Postup

Cibuli i česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky.

Ve větší pánvi nebo kastrolu zahřejeme olej a necháme zesklovatět cibuli. Přidáme dýni a asi 5 minut za častého míchání smažíme.

Pak přisypeme rýži, česnek a smažíme další 3-4 minuty.

Zalijeme horkým vývarem tak, aby bylo všechno ponořené, přikryjeme pokličkou a za občasného promíchání dusíme asi 20 minut, do změknutí rýže. Podle potřeby můžeme dolít vývar.

Až jsou rýže i dýně měkké, vmícháme máslo, hrst parmazánu a nadrobno posekanou petrželku. Podle chuti přisolíme a odstavíme z plotny.

Na talíři posypeme parmazánem podle chuti.

Dýňové rizoto s parmazánem
Dýňové rizoto s parmazánem
Dýňové rizoto s parmazánem
Dýňové rizoto s parmazánem
Dýňové rizoto s parmazánem

Přidáno: 28.9.2013