Rizoto s lososem a rukolou
Ingredience
400 g rýže arborio, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, 300 g filé z lososa, 200 ml bílého vína, 1-1,2 l zeleninového vývaru, sůl, malá hrstka mladého hrášku, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce másla, mletý pepř, 40 g strouhaného parmazánu, hoblinky parmazánu na ozdobu, 60 g rukoly
zálivka: 1 lžíce olivového olej, 1 lžíce citronové šťávy, špetka cukru, špetka soli
Postup
V hrnci zahřejeme 3 lžíce oleje a lžíci másla. Přisypeme nadrobno nakrájenou šalotku a celé oloupané stroužky česneku (můžeme je lehce rozmáčknout, aby praskly).
Za stálého míchání orestujeme do změknutí šalotky. Česnek vyjmeme a do hrnce nasypeme rýži (nepropláchnutou). Mícháme, dokud rýže nezesklovatí.
Pak zalijeme vínem a za občasného zamíchání vaříme, dokud se nevsákne do rýže.
Pak postupně po jedné naběračce přiléváme vývar, zamícháme a vaříme, dokud se nevstřebá do rýže. Pak přilijeme další vývar a postup opakujeme, dokud není rýže měkká.
Mezitím na pánvi zahřejeme lžíci másla a orestujeme na něm na malé kousky nakrájeného lososa. Osolíme a opepříme podle chuti.
Až je rýže měkká a krémová, přisypeme hrášek a necháme povařit ještě asi minutu. Odstavíme, vmícháme obsah pánve s lososem a strouhaný parmazán. Podle chuti můžeme dosolit.
Rukolu opereme a promícháme se zálivkou: všechny suroviny vložíme do malé skleničky se šroubovacím víčkem a důkladně protřepeme.
Přidáno: 7.6.2015