Rizoto s lososem a rajčátky
Ingredience
4 lžíce olivového oleje, 2 šalotky, 3 bobkové listy, 400 g rýže arborio, 200 ml bílého vína, sůl, mletý pepř, 1,5 -2 l horkého zeleninového vývaru, 300 g filetů z lososa, 150 g cherry rajčátek, 200 g hrášku, sůl, 1 lžíce másla, 60 g strouhaného parmazánu, lístky čerstvé bazalky na ozdobu
Postup
Šalotku oloupeme a posekáme co nejvíc nadrobno. Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky. Hrášek necháme rozmrznout, rajčátka přepůlíme.
V hrnci zahřejeme olej a necháme na něm zpěnit šalotku s bobkovými listy.
Přisypeme rýži, promícháme a zalejeme vínem. Až se víno vyvaří, přidáme 2 naběračky vývaru, promícháme, osolíme (pokud je vývar osolený radši další sůl nepřidáváme), opepříme a za občasného zamíchání pomalu vaříme. Vždycky když se tekutina vyvaří, přidáváme po částech další horký vývar.
Po 15 minutách vaření přidáme nakrájeného lososa a rajčátka a dále pokračujeme ve vaření za dalšího přilévání vývaru.
Až je rýže zcela měkká (za dalších cca 10-15 minut), vmícháme hrášek, necháme přejít varem a odstavíme.
Z rizota vybereme bobkové listy a vmícháme máslo a sýr (část si můžeme nechat na posypání rizota na talíři).
Rizoto přikryyjeme pokličkou a necháme 2-3 minuty odpočinout.
Na talíři rizoto ozdobíme čerstvými lístky bazalky, případně posypeme zbylým sýrem.
Přidáno: 8.2.2020