Rizoto se špenátem a krevetami
Ingredience
500 g rýže arborio, 50 g anglické slaniny (tenké plátky), olivový olej, 3 stroužky česneku, 60 g listového špenátu, 400 g předvařených oloupaných krevet, 2 lžíce másla, chilli koření, sůl, drcený barevný pepř, 1,2 l zeleninového vývaru, 60 g parmazánu
Postup
Rozmražené krevety necháme na cedníku okapat a oschnout. Nasypeme je do misky, přidáme k nim 2 lžíce oleje, lehce poprášíme chilli kořením a promícháme. Necháme asi hodinu v chladu odležet.
Ve větším hrnci nebo kastrolu zahřejeme asi 2 lžíce oleje, přidáme na proužky nakrájenou slaninu a osmahneme dokřupava.
Přidáme nadrobno pokrájený česnek, rýži a za stálého míchání společně osmažíme, cca 3 minuty.
Zalijeme vývarem, osolíme, přikryjeme pokličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 170-180°C. Po 30 minutách troubu vypneme, ale neotvíráme a necháme rýži ještě 10 minut dojít.
Na pánvi rozpálíme máslo, přidáme naložené krevety, osolíme a za častého míchání osmažíme dorůžova. Pokud krevety pustí vodu, necháme ji vydusit.
Hotovou rýži nejdříve promícháme a načechráme (nesmí být rozvařená ani tvrdá), postupně vmícháme obsah pánve s máslem a krevetami, špenát a nastrouhaný parmazán. Podle chuti přisolíme a opepříme.
Přidáno: 5.7.2012