Šafránová rýže
Ingredience
300 g kulatozrnné rýže, 200 ml bílého vína, cca 800 ml zeleninového vývaru, hrst mrkve pokrájené na kostičky, hrst zeleného hrášku, 2 špetky šafránu, sůl, bílý pepř, 1 šalotka, 3 lžíce másla, petrželová nať, 60 g strouhaného parmazánu
Postup
Na rozpáleném másle necháme zpěnit nadrobno pokrájenou šalotku. Přisypeme rýži a krátce osmažíme (asi 2 minuty).
Zalijeme vínem a za častého míchání vaříme, až se víno vsákne. Pak vmícháme šafrán, zalijeme asi třetinou horkého vývaru, osolíme, opepříme a za častého míchání vaříme. Podle potřeby postupně přiléváme další vývar.
Asi po čtvrthodině přisypeme mrkev a hrášek.
Vaříme, dokud není rýže dostatečně měkká (celkem asi 25 minut). Dojde-li vývar, podléváme horkou vodou.
Do hotové rýže vmícháme parmazán a posekanou zelenou petrželku.
Můžeme podávat jako bezmasé jídlo, nebo jako přílohu k rybě.
Přidáno: 25.1.2015