Brynzová polévka
Ingredience
2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, sůl, 4-5 brambor, mletý kmín, mletý pepř, 250 g brynzy, 1 kelímek zakysané smetany, krutony ze dvou rohlíků
Postup
Cibuli oloupeme, brambory oloupeme a nakrájíme na kostky.
Na sádle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli. Vmícháme papriku, přilejeme asi 1,2 litru vody a přidáme do ní brambory. Okořeníme špetkou mletého kmínu a pepře. Osolíme jen malinko, brynza je dost slaná.
Až jsou brambory měkké, děrovanou naběračkou vybereme asi čtvrtinu brambor z polévky ven.
Do hrnce přidáme brynzu a všechno společně rozmixujeme do hladka.
Do hladké polévky vrátíme odložené brambory, přidáme 3 lžíce zakysané smetany, necháme přejít varem a je-li třeba, dosolíme.
Na talíři polévku ozdobíme další lžící smetany a posypeme krutony.
Přidáno: 23.9.2024