Čočková se zelím a uzeným
Ingredience
200 g čočky, 200 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 2 stroužky česneku, 150 g uzeného masa, 3 bobkové listy, sůl, mletý pepř, majoránka, 1 lžíce sádla nebo oleje
Postup
Přebranou čočku opereme a zalijeme studenou vodou. Přes noc necháme stát.
Ráno vodu slijeme, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkové listy a uvaříme doměkka.
Na sádle osmahneme posekanou cibuli dozlatova. Přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a za častého míchání smažíme, až zelenina změkne.
Ze zelí vymačkáme přebytečnou tekutinu a pokrájíme ho na menší kousky (není nutné).
Až je čočka měkká, přidáme k ní zelí, osmaženou zeleninu a na kostičky pokrájené uzené. Osolíme, opepříme, přidáme lžičku majoránky a společně 5-10 minut povaříme.
Polévku odstavíme z polotny a vmícháme rozmačkaný česnek.
Přidáno: 4.1.2015