Dvojrohlíková polévka
Ingredience
5 rohlíků z minulého dne, 1 mrkev, 1 petržel, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, petrželová nať, sůl, gurmánka (dochucovací směs bez glutamátu), 200 ml mléka, 1 žloutek, muškátový oříšek
Postup
Na másle zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme na kousky pokrájenou kořenovou zeleninu a krátce orestujeme.
Přidáme na kostičky pokrájené tři rohlíky, zalijeme studenou vodou (asi 1,2 l), osolíme, přidáme lžičku gurmánky a povaříme asi 20 minut.
Odstavíme z plotny, počkáme až polévka nebude vařící a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
V mléce rozkvedláme žloutek a nalijeme do polévky. Zahřejeme téměř k varu (už nevaříme) a odstavíme.
Dochutíme muškátovým oříškem, případně dosolíme.
Zbylé dva rohlíky pokrájíme na kostičky a opečeme na lžíci oleje dokřupava.
Na talíři polévku posypeme zelenou petrželkou a opečenými rohlíky.

Přidáno: 8.9.2012