Francouzská cibulačka
Ingredience
6 velkých cibulí, 3 lžíce másla, sůl, mletý pepř, kousek pórku, kousek mrkve, kousek řapíkatého celeru (nahradila jsem špalíčkem z bulvy), petrželová nať, bobkový list, tymián, 1 l kuřecího vývaru, 100 ml suchého martini, 2 lžíce máslové jíšky, 200 g kvalitního francouzského nebo švýcarského tvrdého sýra (část nastrouhanou, zbytek na plátky), rohlíky nebo bageta na krutony
Postup
Oloupanou cibuli nakrájíme na půlkolečka.
V hrnci zahřejeme máslo, přisypeme cibuli, promícháme a lehce osmahneme. Pak osolíme, opepříme, promícháme, přikryjeme pokličkou a na mírném plameni dusíme do zhnědnutí. Trvá to 30-40 minut, celou dobu hlídáme a občas zamícháme. Případné krátké přichycení cibule ke dnu hrnce není na závadu.
Během dušení připravíme zeleninu a bylinky. Vytvoříme z nich úzký balíček, který obalíme pórkovým listem, pevně svážeme potravinářským provázkem a přidáme ho k cibuli.
Dále připravíme krutony. Rohlíky nebo malou bagetku nakrájíme na kolečka, naskládáme je na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 140°C a než se cibule dodusí, usušíme je.
Až je cibule hnědá, nalijeme k ní martini. Promícháme a necháme zcela vydusit.
Až se všechna tekutina vypaří, zalijeme cibuli vývarem.
Přidáme jíšku, kterou jsme si dopředu připravili z másla a hladké mouky (už musí být studená, aby nenadělala v polévce žmolky). Promícháme a povaříme 20 minut. Podle chuti dosolíme a dopepříme.
Hotovou polévku nalijeme do misek. Na povrch položíme 2-3 krutony, překryjeme plátkem sýra a zasypeme strouhaným sýrem.
Misky položíme na plech a vložíme do trouby nebo pod gril zahřátý na maximum a zapečeme do zezlátnutí (cca 5 minut, hlídáme).
Misky s polévkou (pozor - hodně pálí) položíme na talířek a servírujeme.
zdroj: http://www.stream.cz/prakul/10000866-francouzska-cibulacka
Přidáno: 30.7.2014