Hráškový krém s bazalkou

Ingredience

350 g mraženého hrášku, 1 cibule, 1 pórek, 0,75 l zeleninového vývaru, sůl, mletý bílý pepř, velká hrst čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce citronové šťávy, jemně strouhaný parmezán, 2 lžíce olivového oleje, oříšek másla

Postup

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.

V hrnci zahřejeme olej a necháme na něm zpěnit cibuli. Přisypeme pórek a krátce (asi 2 minuty) orestujeme.

Do hrnce přilejeme vývar, osolíme ho a opepříme a přivedeme k varu.

Do vařícího vývaru nasypeme hrášek. Znovu polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut.

Do uvařené polévky přidáme posekané bazalkové lístky a všechno dohromady dohladka rozmixujeme.

Nakonec do polévky přidáme kousek másla a dochutíme ji solí a citronovou šťávou.

Na talíři polévku posypeme parmezánem.

Přidáno: 28.10.2018