Hráškový krém s bazalkou
Ingredience
350 g mraženého hrášku, 1 cibule, 1 pórek, 0,75 l zeleninového vývaru, sůl, mletý bílý pepř, velká hrst čerstvých bazalkových lístků, 2 lžíce citronové šťávy, jemně strouhaný parmezán, 2 lžíce olivového oleje, oříšek másla
Postup
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Pórek očistíme a nakrájíme na kolečka nebo půlkolečka.
V hrnci zahřejeme olej a necháme na něm zpěnit cibuli. Přisypeme pórek a krátce (asi 2 minuty) orestujeme.
Do hrnce přilejeme vývar, osolíme ho a opepříme a přivedeme k varu.
Do vařícího vývaru nasypeme hrášek. Znovu polévku přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
Do uvařené polévky přidáme posekané bazalkové lístky a všechno dohromady dohladka rozmixujeme.
Nakonec do polévky přidáme kousek másla a dochutíme ji solí a citronovou šťávou.
Na talíři polévku posypeme parmezánem.
Přidáno: 28.10.2018