Květáková polévka s rukolou
Ingredience
1 menší květák (nebo půlka velkého), 2 brambory, 1 malý pórek, 3 lžíce olivového oleje, sůl, mletý pepř, kousek muškátového oříšku, 1 kostka zeleninového bujónu (bez glutamátu), rukola
Postup
Květák rozebereme na růžičky. Menší část růžiček necháme vcelku, zbytek posekáme nadrobno.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, očištěný pórek na kolečka.
V hrnci rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme pórek. Až změkne, přidáme květák a brambory.
Všechno zalejeme vodou tak, aby sahala do stejné úrovně jako květák s bramborami.
Přidáme bujón, osolíme, opepříme a vaříme na mírném plameni.
Po 10 minutách odstavíme a chvíli necháme zchladnout. Pak z hrnce vyndáme celé růžičky květáku a zbylý obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.
Pokud je polévka po rozmixování příliš hustá, zředíme ji trochou horkého vývaru nebo vody.
Polévku dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, vložíme do ní odložený květák a necháme ji krátce přejít varem.
Na talíři ozdobíme rukolou.
Přidáno: 27.5.2018