Kyselica s klobásou
Ingredience
700 g kysaného zelí, 3-4 brambory, 2 nožičky (cca 200 g) ostré paprikové klobásy (použila jsem dunajskou), 200 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 velká cibule, 60 g slaniny, sůl, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, drcený kmín, 1 lžička sladké mleté papriky
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.
Zelí scedíme (nálev zachytíme) a pokrájíme na menší kousky (komu dlouhé nudle zelí v polévce nevadí, může tento krok vynechat).
Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.
V hrnci zahřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme slaninu a za stálého míchání usmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, do které ke konci vmícháme papriku.
Do hrnce přilijeme nálev ze zelí a doplníme vodou. Přidáme zelí, bobkové listy, kuličky koření a promícháme. Do polévky vložíme celé klobásy a všechno společně povaříme 15 minut.
Uvařené klobásy z polévky vyjmeme a nakrájíme na kolečka.
Vrátíme do polévky, přidáme do ní uvařené brambory i s vodou ve které se vařily, smetanu, promícháme a znovu pár minut povaříme. Před podáváním z polévky vybereme kuličky koření a bobkové listy.
Přidáno: 29.6.2013