Lilkovo-rajčatová polévka

Ingredience

1 středně velký lilek, 3 lžíce olivového oleje, 1 větší cibule, 8-9 dobře vyzrálých rajčat, 2 bobkové listy, sůl, 0,5 lžičky mletého pepře, 0,5 lžičky kurkumy, pár snítek čerstvého oregana, 1 lžíce másla

Postup

Lilek oloupeme a nakrájíme ho na kostičky. Rajčata spaříme, oloupeme je a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a posekáme ji nahrubo.

V hrnci rozpálíme olej a osmahneme na něm cibuli dožluta. Přidáme lilek a za občasného zamíchání smažíme dalších asi 5 minut. Během smažení lilek opepříme a posypeme kurkumou.

Do hrnce nalejeme vodu tak, aby byl lilek akorát ponořený. Osolíme, přidáme bobkové listy a pod pokličkou povaříme do změknutí lilku, 15-20 minut.

Potom do hrnce přidáme rajčata a oregano (trochu si necháme na ozdobení) a vaříme dalších 10 minut.

Z uvařené polévky vyjmeme bobkové listy a ponorným mixérem ji rozmixujeme dohladka.

Nakonec ji zjemníme vmícháním másla.

Na talíři polévku ozdobíme zbylými lístky oregana. Kdo chce, může si ji posypat najemno nastrouhaným parmazánem.

Přidáno: 25.8.2019