Mrkvová polévka
Ingredience
4-5 větších mrkví, 2-3 brambory, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 1 kostka zeleninového bujónu, půlka menšího celeru, naťová cibulka
Postup
Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, očištěný celer rozkrojíme na 2-3 části.
V hrnci zahřejeme máslo, přidáme mrkev a za stálého míchání smažíme, až mrkev pustí barvu.
Přisypeme mouku a ještě chvíli mícháme. Pak zalijeme vodou (cca 1,5 l), osolíme, opepříme, přidáme koření, celer, brambory, bujón a vaříme 15-20 minut.
Z uvařené polévky vybereme kuličky koření a celer. Těsně před podáváním vmícháme pokrájenou zelenou cibulovou nať.
Přidáno: 19.1.2013