Mrkvovo-jáhlová polévka
Ingredience
450 g mrkve, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 1 cibule, 1 lžíce špaldové celozrnné mouky, 4 lžíce jáhel, sůl, 5 bobkových listů, 9 kuliček nového koření, 1 lžička sušeného tymiánu, 1 lžička kurkumy, sůl, 2-3 lžíce octa
Postup
Mrkev oškrábeme a tu největší nastrouháme nahrubo. Ostatní nakrájíme na nudličky.
Cibuli oloupeme a posekáme nadrobno.
V hrnci zahřejeme olej s máslem, přidáme cibuli a nastrouhanou mrkev. Za častého míchání společně smažíme, až mrkev pustí barvu.
Pak zaprášíme moukou a ještě chviličku smažíme. Potom vmícháme kurkumu, tymián a zalejeme vodou (cca 1,5 l).
Polévku osolíme, přidáme na nudličky nakrájenou mrkev, oprané a scezené jáhly, bobkové listy, nové koření a povaříme 15 minut.
Z hotové polévky vyndáme koření a dochutíme ji solí a octem.
Na talíři ji ozdobíme pažitkou.
Přidáno: 23.2.2019