Podmáslová bramborová polévka

Ingredience

500 g oloupaných brambor, sůl, 1 cibule, 1 bobkový list, po 5 kuličkách pepře a nového koření, 500 ml podmáslí, kopr, pár žampionů, 1 lžíce oleje, 2 lžíce másla

Postup

Oloupanou cibuli posekáme nadrobno, brambory nakrájíme na menší kostky.

V hrnci zahřejeme lžíci oleje se lžící másla a orestujeme cibuli do zežloutnutí (nenecháme ji příliš ztmavnout).

Přisypeme k ní brambory, krátce je orestujeme s cibulí a zalejeme vodou tak, aby dosahovala do stejné výšky jako brambory.

Osolíme, přidáme koření a pod pokličkou uvaříme doměkka (cca 15 minut).

Až jsou brambory měkké, vyjmeme z polévky koření a uvařené brambory ve vývaru romzixujeme ponorným mixérem dohladka.

Vmícháme podmáslí, 1-2 lžíce nadrobno posekaného kopru a necháme krátce přejít varem.

Žampiony nakrájíme na plátky a na másle je z obou stran opečeme dozlatova.

Polévku rozdělíme na talíře a ozdobíme opečenými plátky žampionů.

Přidáno: 1.3.2020