Polévka s kedlubnami
Ingredience
2 lžíce másla, 1 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 větší kedlubna, 1 větší mrkev, 3 středně velké brambory, 1 menší pórek, sůl, mletý pepř, bobkový list, 5 kuliček nového koření, kousek muškátového oříšku, po snítce šalvěje a rozmarýnu
Postup
Všechnu zeleninu očistíme, případně oloupeme. Mrkev nakrájíme na půlkolečka, kedlubnu na hranolky, brambory na kostičky a pórek na kolečka.
V hrnci zahřejeme máslo s olejem, přisypeme mouku a za stálého míchání upražíme světlou jíšku.
Jíšku zalejeme studenou vodou (cca 1,5 l) a dobře rozmícháme.
Přidáme sůl, mletý pepř, rozmarýn, šalvěj, kedlubnu, mrkev a brambory. Po 15 minutách varu přidáme pórek, nastrouhaný muškátový oříšek a povaříme ještě 5 minut.
Potom z polévky vyjmeme koření a vyvařené bylinky. Podle chuti polévku dosolíme.
Přidáno: 3.10.2020