Polévka z fazolek mungo

Ingredience

1 hrnek fazolek mungo, 1 velká nebo 2 menší cibule, 1 mrkev, kousek celeru, 3 bobkové listy, 9 kuliček nového koření, 1 lžička drceného římského kmínu, 2 lžičky kurkumy, chilli paprička (není nutná), sůl, čerstvě mletý pepř, 2-3 lžíce octa, olivový olej

Postup

Fazolky zalejeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat.

Druhý den z nich vodu slijeme a napustíme novou. Přidáme bobkový list, nové koření a fazolky uvaříme do změknutí (30-40 minut).

Cibuli, mrkev a celer očistíme, nakrájíme je na drobné kostičky a na troše oleje osmažíme na občasného zamíchání. Až zelenina začne zlátnout, přidáme římský kmín, kurkumu, trochu namleté chilli papričky a ještě minutu mícháme.

Z uvařených fazolek vyjmeme bobkový list a nové koření. Děrovanou naběračkou vybereme asi dvě třetiny fazolek a přendáme je k osmažené zelenině. Zbylé fazolky i s vývarem rozmixujeme dohladka.

Rozmixované fazolky nalejeme do hrnce k zelenině a celým fazolkám, promícháme. Pokud je polévka příliš hustá, zředíme ji horkým zeleninovým vývarem nebo vodou.

Polévku osolíme, opepříme, okyselíme octem a necháme přejít varem.

Přidáno: 22.7.2018