Polévka z pečené dýně
Ingredience
1 středně velká dýně hokaido, 2 menší cibule, 5 stroužků česneku, kousek celeru, sůl, mletý pepř, kari, muškátový oříšek, citronová šťáva, lžička másla, opečené kostičky rohlíku, olej, petrželová nať
Postup
Omytou dýni nakrájíme na kousky a nasypeme do pekáče vyloženého papírem na pečení. Cibuli a česnek oloupeme, celer nakrájíme na menší kousky a přidáme k dýni. Všechno osolíme, zakápneme olejem a promícháme. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby a zeleninu upečeme doměkka (220°C, 20-30 minut).
Obsah pekáče nasypeme do hrnce, zalejeme horkou vodou (nebo vývarem), přisypeme lžičku kari, opepříme a ponorným mixérem rozmixujeme na řídkou kaši. Je-li příliš hustá, přidáme vodu (vývar).
Do polévky přistrouhneme kousek muškátového oříšku a necháme 5 minut povařit.
Do hotové polévky dáme rozpustit kousek másla a dochutíme solí a citronovou šťávou.
Na talíři polévku posypeme opečenými kostičkami rohlíku a ozdobíme zelenou petrželkou.
Přidáno: 20.1.2018