Polévka ze zelených fazolek

Ingredience

350 g mražených zelených fazolových lusků, 2-3 brambory, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce žitného kvásku, sůl, 0,5 lžičky mletého bílého pepře, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička cukru, 0,75 l zeleninového vývaru, 50 ml mléka nebo smetany

Postup

Na rozpáléném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile začne vonět a zlátnout, přisypeme k ní mražené lusky. Za občasného zamíchání je necháme změknout.

Pak do hrnce přidáme na kostičky pokrájené brambory a přilejeme vývar.

Polévku osolíme, opepříme a okmínujeme.

Pod pokličkou povaříme 10 minut.

Zatím rozkvedláme kvásek v hrnku vody, by v něm nezůstaly žádné kousky.

Po 10 minutách kvásek vlijeme do polévky, důkladně promícháme, přidáme cukr a povaříme ještě dalších 4-5 minut.

Nakonec polévku zjemníme mlékem nebo smetanou a odstavíme z plotny.

Na talíři můžeme polévku doplnit ztraceným vejcem (není nutné).

Přidáno: 30.10.2018