Polévka ze zelených fazolek
Ingredience
350 g mražených zelených fazolových lusků, 2-3 brambory, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 vrchovaté lžíce žitného kvásku, sůl, 0,5 lžičky mletého bílého pepře, 1 lžička mletého kmínu, 1 lžička cukru, 0,75 l zeleninového vývaru, 50 ml mléka nebo smetany
Postup
Na rozpáléném oleji orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli. Jakmile začne vonět a zlátnout, přisypeme k ní mražené lusky. Za občasného zamíchání je necháme změknout.
Pak do hrnce přidáme na kostičky pokrájené brambory a přilejeme vývar.
Polévku osolíme, opepříme a okmínujeme.
Pod pokličkou povaříme 10 minut.
Zatím rozkvedláme kvásek v hrnku vody, by v něm nezůstaly žádné kousky.
Po 10 minutách kvásek vlijeme do polévky, důkladně promícháme, přidáme cukr a povaříme ještě dalších 4-5 minut.
Nakonec polévku zjemníme mlékem nebo smetanou a odstavíme z plotny.
Na talíři můžeme polévku doplnit ztraceným vejcem (není nutné).
Přidáno: 30.10.2018