Protichřipková polévka

Ingredience

3 uvařené červené řepy velikosti pomeranče, 1 menší fenykl, 300 g brambor + 2 středně velké brambory, muškátový oříšek, sůl, pár fenyklových semínek (není nutné), 100 ml smetany, hrst čerstvě nastrouhaného křenu, 2 červené cibule, hladká mouka, olej, 1 lžíce másla

Postup

Řepu oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Stejně nakrájíme i 2 brambory a fenykl.

V hrnci zahřejeme 2 lžíce oleje se lžící másla a zeleninu orestujeme.

Pak ji zalijeme vodou (cca 1 litr), osolíme, přistrouhneme kousek muškátového oříšku a přidáme fenyklová semínka.

Vaříme do změknutí, asi 15 minut.

Ostatní brambory uvaříme oloupané v osolené vodě doměkka. Pak slijeme vodu a brambory rozšťoucháme. Zalijeme je teplou smetanou a promícháme. Nakonec do brambor vmícháme nastrouhaný čerstvý křen.

Cibuli nakrájíme na kroužky, obalíme ji v hladké mouce a ve vyšší vrstvě oleje usmažíme dozlatova. Pak ji děrovanou lžící vyndáme na ubrousek.

Uvařenou polévku rozmixujeme a dochutíme solí a citronovou šťávou.

Na talíř dáme hromádku křenových brambor a kolem nich nalijeme polévku. Dozdobíme usmaženými kroužky cibule.

zdroj: televizní pořad Kluci v akci

Přidáno: 17.11.2018