Smetanová polévka s cuketou a fazolemi
Ingredience
1 malá cuketa, 1 plechovka bílých sterilovaných fazolí v mírně slaném nálevu, 2 brambory, 2 malé mrkve, 1 petržel, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 3 stroužky česneku, 2 lžíce octa, špetka cukru, 250 ml smetany na vaření, trochu oleje, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
Postup
Brambory i cuketu oloupeme a nakrájíme na malé kostičky (z cukety můžeme vydlabat dužinu se semeny). Fazole zcedíme a necháme okapat. Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev a petržel. Smažíme až cibule zesklovatí. Přidáme mouku a usmažíme jíšku. Zalijeme studenou vodou, asi 1,5 l. Osolíme, opepříme, přidáme nové koření, bobkové listy, brambory a cuketu. Vaříme do změknutí brambor. Pak přidáme fazole a přilijeme smetanu. Okyselíme octem a přidáme cukr. Necháme přejít varem, ochutnáme a případně dochutíme solí, octem, pepřem. Vybereme kuličky koření a bobkové listy. Na talíři posypeme zelenou petrželkou nebo pažitkou.
Přidáno: 14.7.2007