Studená z červené řepy

Ingredience

750 g červené řepy, 1 lžička semínek koriandru, 3-4 snítky saturejky, sůl, mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 400 ml kefíru, šťáva z půlky citronu, trošku zakysané smetany (není nutné)

Postup

Koriandrová semínka v hmoždíři rozdrtíme. Ze saturejky otrháme lístky i květy.

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby sahala přibližně stejně vysoko jako řepa (radši trochu méně).

Osolíme, přidáme koriandr, saturejku a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme do změknutí řepy, cca 20 minut.

Až je řepa měkká, postavíme hrnec do dřezu se studenou vodou a vychladíme.

Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.

Odebereme 4 lžíce rozmixované polévky a necháme stranou.

Do hrnce k polévce přidáme olivový olej a kefír. Dobře promícháme a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

Necháme dobře vychladit v ledničce.

Na talíři ozdobíme polévku odebranou rozmixovanou řepou, případně můžeme dozdobit zakysanou smetanou.

Studená z červené řepy
Studená z červené řepy
Studená z červené řepy
Studená z červené řepy

Přidáno: 9.8.2015