Studená z červené řepy
Ingredience
750 g červené řepy, 1 lžička semínek koriandru, 3-4 snítky saturejky, sůl, mletý pepř, 3 lžíce olivového oleje, 400 ml kefíru, šťáva z půlky citronu, trošku zakysané smetany (není nutné)
Postup
Koriandrová semínka v hmoždíři rozdrtíme. Ze saturejky otrháme lístky i květy.
Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby sahala přibližně stejně vysoko jako řepa (radši trochu méně).
Osolíme, přidáme koriandr, saturejku a přivedeme k varu. Na mírném plameni vaříme do změknutí řepy, cca 20 minut.
Až je řepa měkká, postavíme hrnec do dřezu se studenou vodou a vychladíme.
Ponorným mixérem rozmixujeme dohladka.
Odebereme 4 lžíce rozmixované polévky a necháme stranou.
Do hrnce k polévce přidáme olivový olej a kefír. Dobře promícháme a podle potřeby dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
Necháme dobře vychladit v ledničce.
Na talíři ozdobíme polévku odebranou rozmixovanou řepou, případně můžeme dozdobit zakysanou smetanou.
Přidáno: 9.8.2015