Studená rajčatová polévka

Ingredience

800 g zralých rajčat, 2 lžíce olivového oleje, 0,5 lžičky skořice, 1 hvězdička badyánu, 1 lžička drcených koriandrových semínek, mletý pepř, sůl, 250 ml zeleninového vývaru, 60-70 ml pomerančové šťávy, 1 lžíce medu, 2 stroužky česneku

Postup

Omytá rajčata nakrájíme na kousky.

V hrnci zahřejeme olej, přidáme rajčata, všechno koření, med a za občasného míchání podusíme, až rajčata pustí šťávu a obsah hrnce hodně zřídne.

Vyjmeme badyán a ostatní obsah hrnce rozmixujeme ponorným mixérem dohladka.

Přidáme pomerančovou šťávu, vývar (jen podle potřeby, aby polévka nebyla příliš řídká), podle chuti osolíme a povaříme asi 5 minut. Do hotové polévky prolisujeme česnek.

Hrnec s horkou polévkou postavíme do dřezu se studenou vodou a občas zamícháme. Až vychladne, dáme ještě více vychladit do ledničky.

Polévku podáváme studenou, na talíři ozdobíme lístky koriandru nebo bazalky.

Studená rajčatová polévka
Studená rajčatová polévka
Studená rajčatová polévka

Přidáno: 8.8.2015