Uherská zelňačka
Ingredience
300 g paprikové klobásy, 300 g kysaného zelí, 4 brambory, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce mleté papriky, trocha mletého nebo drceného kmínu, 1 kostka masoxu nebo hovězího bujonu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 200 ml zakysané smetany
Postup
Cibuli oloupeme, nasekáme ji na drobné kostičky a osmahneme na rozehřátém sádle. Přidáme překrájené kysané zelí i s lákem, osolíme, opepříme a okořeníme trochou kmínu. Podušené zelí zalijeme vodou, přidáme kostku bujonu a mletou papriku. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme je v osolené vodě v jiném hrnci. K zelí dáme vařit klobásu nakrájenou na tenká kolečka a zahustíme moukou, kterou rozmícháme v trošce studené vody. Do polévky vlijeme brambory i s vodou, ve které se vařily, a podle chuti přidáme buď sladkou nebo pálivou mletou papriku. Nakonec polévku podle chuti přisoíme a opepříme, dochutíme česnekem a na talířích doplníme porce kopečkem zakysané smetany a zelenou petrželkou.
zdroj: časopis Levné recepty
Přidáno: 6.9.2007