Uzená čočková

Ingredience

200 g čočky, kousek uzených žeber (200-300 g), 1 velká cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, mletý pepř, sůl, 2 stonky řapíkatého celeru, 2-3 stroužky česneku

Postup

Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namáčet.

Druhý den vodu slijeme a zalijeme novou vodou (cca 1,5 l).

Přidáme omytá žebra, nové koření, bobkové listy a uvaříme do změknutí čočky.

Na sádle osmažíme najemno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mouku a usmažíme cibulovou jíšku.

Až je čočka uvařená, vyjmeme žebra, kuličky koření a bobkový list.

Z žeber obereme maso, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Přídáme do ní i jíšku, na malé kousky pokrájené celerové řapíky, osolíme, opepříme, rozmícháme a ještě 15 minut povaříme.

Hotovou polévku odstavíme a vmícháme do ní rozmačkaný česnek.

Na talíři posypeme posekanou pažitkou nebo petrželovou natí.

Uzená čočková

Přidáno: 9.3.2013