Uzená čočková
Ingredience
200 g čočky, kousek uzených žeber (200-300 g), 1 velká cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, mletý pepř, sůl, 2 stonky řapíkatého celeru, 2-3 stroužky česneku
Postup
Čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc namáčet.
Druhý den vodu slijeme a zalijeme novou vodou (cca 1,5 l).
Přidáme omytá žebra, nové koření, bobkové listy a uvaříme do změknutí čočky.
Na sádle osmažíme najemno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mouku a usmažíme cibulovou jíšku.
Až je čočka uvařená, vyjmeme žebra, kuličky koření a bobkový list.
Z žeber obereme maso, nakrájíme na kousky a vrátíme do polévky. Přídáme do ní i jíšku, na malé kousky pokrájené celerové řapíky, osolíme, opepříme, rozmícháme a ještě 15 minut povaříme.
Hotovou polévku odstavíme a vmícháme do ní rozmačkaný česnek.
Na talíři posypeme posekanou pažitkou nebo petrželovou natí.
Přidáno: 9.3.2013