Uzená fazulajda

Ingredience

750 g uzených vepřových žeber, 300 g bílých fazolí, 2 cibule, 2 petržele, 1 mrkev, 5 kuliček nového koření, mletý pepř, 3 bobkové listy, 2 kelímky zakysané smetany (á 200 g), ocet, majoránka, česnek dle chuti, sádlo nebo olej, 2-3 lžíce hladké mouky, 1 lžička mleté papriky

Postup

Přebrané a propláchnuté fazole den dopředu namočíme do studené vody.
Druhý den přidáme omytá žebra, 1 celou cibuli, nové koření, bobkový list, 1 celou petržel a uvaříme doměkka.
Zatím připravíme jíšku: cibuli pokrájíme nadrobno a na troše sádla nebo oleje osmažíme dozlatova. Přisypeme mouku a usmažíme cibulovou jíšku. Nakonec do ní vmícháme mletou papriku.
Uvařená žebra vytáhneme z polévky, obereme z nich maso a nakrájíme na kousky. Z polévky vyjmeme i cibuli, petržel, kuličky koření a bobkové listy.
Mrkev a druhou petržel pokrájíme na kousky a spolu s masem vložíme do polévky. Vmícháme chladnoucí jíšku, podle potřeby dolijeme vodou (podle požadovaného množství a hustoty polévky), osolíme, opepříme, přidáme majoránku a ještě povaříme asi deset minut (do změknutí zeleniny) za občasného promíchání.
Nakonec vmícháme smetanu, ochutíme octem a necháme přejít krátce varem. Odstavíme a vmícháme podle chuti rozmačkaný česnek.

Uzená fazulajda

Přidáno: 4.12.2009