Uzená hrstková
Ingredience
1 uzené vepřové koleno, po hrstce fazolí, čočky, hrachu a krup, 1 menší mrkev, 1 menší petržel, 1 malá cibule, 2 bobkové listy, po 5 kuličkách pepře a nového koření, čerstvá majoránka a zelená petrželka, 2 stroužky česneku
Postup
Kroupy, fazole, hrách a čočku přebereme, opereme a zalijeme studenou vodou. Necháme namočené přes noc.
Ráno vodu slijeme, zalijeme čerstvou studenou vodou, přivedeme k varu a uvaříme doměkka. Měkké scedíme.
Koleno v hrnci také zalijeme studenou vodou, přidáme oloupanou cibuli, bobkový list, pepř, nové koření a uvaříme doměkka (rychlejší je to v tlakovém hrnci).
Uvařené koleno vyjmeme a vývar přecedíme.
Do vývaru přidáme na kousky pokrájenou mrkev a petržel a 5 minut povaříme. Pak přidáme scezené luštěniny, podle chuti dosolíme a necháme všechno společně přejít varem.
Do hotové polévky vložíme na kousky pokrájené maso z kolena, nadrobno posekané majoránku a petrželku a rozmačkaný česnek.
Přidáno: 5.2.2011