Voňavá řepová polévka

Ingredience

500-600 g syrové červené řepy, 1 cibule 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička anýzu, 1 lžička fenyklu, 1 lžička tymiánu, sůl, mletý pepř, mleté chilli, 2 lžíce vinného octa, 1 stroužek česneku, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce posekaných bylinek (pažitka, petrželka)

Postup

Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli posekáme nahrubo.

Na oleji necháme zesklovatět cibuli. Přisypeme anýz, fenykl a tymián. Krátce orestujeme a zasypeme řepou. Za stálého míchání smažíme 3-4 minuty.

Zalijeme cca litrem vody, osolíme, opepříme, přidáme chilli a vaříme do změknutí řepy (asi půl hodiny).

Změklou řepu v polévce tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, přilijeme trochu horké vody.

Polévku okyselíme octem, dochutíme solí a chilli a necháme přejít varem. Do hotové rozmačkáme česnek a dále nevaříme.

Smetanu smícháme s posekanými bylinkami.

Na talíř nalijeme polévku a ozdobíme kopečkem smetany.

Přidáno: 27.3.2016