Voňavá řepová polévka
Ingredience
500-600 g syrové červené řepy, 1 cibule 2 lžíce olivového oleje, 1 lžička anýzu, 1 lžička fenyklu, 1 lžička tymiánu, sůl, mletý pepř, mleté chilli, 2 lžíce vinného octa, 1 stroužek česneku, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce posekaných bylinek (pažitka, petrželka)
Postup
Řepu oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli posekáme nahrubo.
Na oleji necháme zesklovatět cibuli. Přisypeme anýz, fenykl a tymián. Krátce orestujeme a zasypeme řepou. Za stálého míchání smažíme 3-4 minuty.
Zalijeme cca litrem vody, osolíme, opepříme, přidáme chilli a vaříme do změknutí řepy (asi půl hodiny).
Změklou řepu v polévce tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, přilijeme trochu horké vody.
Polévku okyselíme octem, dochutíme solí a chilli a necháme přejít varem. Do hotové rozmačkáme česnek a dále nevaříme.
Smetanu smícháme s posekanými bylinkami.
Na talíř nalijeme polévku a ozdobíme kopečkem smetany.
Přidáno: 27.3.2016