Z pečené máslové dýně
Ingredience
1 větší máslová dýně, 0,75 l zeleninového vývaru, 1 větší cibule, 3-4 stroužky česneku, olivový olej, 1 lžička drceného římského kmínu, 1 lžička garam masala, 1 lžička kurkumy, 1 lžička drceného koriandru, 2 cm zázvoru, sůl, mletý pepř, drcená chilli paprička, 4 lžíce jogurtu nebo zakysané smetany
Postup
Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a rozprostřeme na plech s papírem na pečení. Pocákáme ji olejem, osolíme a opepříme.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme doměkka (20-30 minut).
Cibuli a česnek oloupeme, posekáme nadrobno a na troše rozpáleného oleje krátce orestujeme.
Zázvor oloupeme, nakrájíme na malé kousky a přidáme ho do hrnce k cibuli s česnekem. Přidáme i všechno ostatní koření, promícháme a ještě minutu osmahneme.
Pak do hrnce z plechu sesypeme upečenou dýni, zalejeme vývarem a pod pokličkou povaříme 20 minut.
Potom polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Je-li polévka příliš hustá, zředíme ji trochou vývaru nebo vody a necháme krátce přejít varem. Podle chuti přisolíme, případně přidáme pomletou chilli papričku.
Na talíři polévku doplníme lžící jogurtu nebo smetany a ozdobíme posekaným koriandrem nebo petrželkou.
Přidáno: 21.10.2018