Žampionová polévka se smetanou
Ingredience
400 g žampionů, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1-2 brambory, 1 lžíce oleje, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 150 ml smetany, zeleninový vývar, petrželová nať
Postup
Z žampionů vybereme několik nejhezčích a nakrájíme je na plátky. Na pánvi zahřejeme lžíci másla a plátky hub opečeme. Odložíme je na ubrousek.
Zbytek žampionů posekáme nadrobno. Cibuli i česnek oloupeme a pokrájíme na drobné kousky.
V hrnci rozpálíme olej s druhou lžící másla a na tuku necháme zesklovatět cibuli. Přisypeme česnek a jakmile se rozvoní, nasypeme do hrnce žampiony. Za častého míchání je smažíme, až zmenší objem a začnou pouštět vodu. Pak je zalejeme vývarem (cca 1 litr). Osolíme, opepříme a přidáme do hrnce na kostičky pokrájené brambory.
Necháme vařit asi 20 minut.
Obsah hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a vrátíme na plotnu. Přilejeme smetanu, přistrouhneme kousek muškátového oříšku, zamícháme a necháme krátce přejít varem.
Do hotové polévky vmícháme nadrobno posekanou zelenou petrželku a dále nevaříme.
Na talířích polévku ozdobíme opečenými plátky žampionů.
Přidáno: 13.8.2017