Zeleninová s hlívou
Ingredience
2-3 brambory, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 malá cuketa, sůl, drcený pepř, 1 lžička sušeného tymiánu, 9 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 250 g očištěných kloboučků hlívy, 1 velká nebo 2 malé cibule, olivový olej, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce másla
Postup
Brambory, mrkev, petržel a celer oloupeme a nakrájíme na kostky. Cuketu pokrájíme na kolečka i se slupkou.
Všechnu zeleninu dáme do hrnce, osolíme, opepříme, přidáme nové koření, tymián, bobkový list a zalejeme vodou. Přivedeme k varu a povaříme 15 minut.
Zatím oloupeme a posekáme cibuli. Na troše oleje ji osmažíme do zesklovatění. Pak přidáme na kousky nakrájené kloboučky hlívy (nožičky pokrájíme nadrobno, usušíme a použijeme jindy). Hlívu osolíme, okmínujeme a za občasného míchání hlívu smažíme. Až pustí vodu, přikryjeme ji pokličkou a ve vlastní šťávě podusíme asi 15 minut na středním plameni.
Až je hlíva měkká, zvýšíme teplotu, necháme odpařit zbylou vodu a za častého míchání ji (už bez pokličky) opečeme dozlatova.
Až je zelenina uvařená doměkka, vybereme z hrnce bobkový list a nové koření. Do hrnce přidáme lžíci másla a všechno rozmixujeme ponorným mixérem, buď zcela dohladka, nebo necháme drobné kousky. Je-li polévka po rozmixování příliš hustá, zředíme ji trochou vody, přivedeme k varu a minutu povaříme.
Polévku nalejeme na talíře a doprostřed dáme hromádku usmažené hlívy. Jiná možnost je ta, že všechnu hlívu nasypeme do polévky ještě v hrnci, promícháme a pak naléváme na talíře.
Přidáno: 31.7.2018