Zelňačka se sušenými švestkami

Ingredience

180 g brambor, 200 g kysaného zelí, 1 velká cibule, 20 g jemných ovesných vloček, 40 g půlené červené čočky, 12 sušených švestek, 5 lžic slunečnicového oleje, 3 bobkové listy, 2 lžíce sladké papriky, 1 lžička mletého kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce lahůdkového droždí, 200 ml rostlinné smetany

Postup

Kysané zelí překrájíme na menší kousky, vložíme je do hrnce, přidáme bobkové listy a zalijeme vodou tak, aby bylo zelí ponořené. Povaříme 20 minut.

Cibuli oloupeme a posekáme na kostičky. Necháme ji zesklovatět v hrnci na rozpáleném oleji. Přidáme papriku, kmín a krátce osmahneme.

Přisypeme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, vločky, propláchnutou čočku, švestky a všechno zalijeme cca 800 ml vody. Osolíme a pod pokličkou vaříme do změknutí brambor.

Nakonec přidáme uvařené zelí, promícháme a ještě chvíli společně povaříme.

Nakonec polévku dochutíme lahůdkovým droždím a zjemníme smetanou.

zdroj: časopis Dobroty (countrylife)

Přidáno: 3.11.2019