Žlutá jarní polévka
Ingredience
1 cibule, 2 mrkve, 4 brambory, 5 vajec uvařených natvrdo, 200 g zakysané smetany, 10 kuličkek nového koření, 3 bobkové listy, sůl, špetka kurkumy, mletý pepř, 2 lžíce oleje, 2 lžíce másla, 3 lžíce hladké mouky, 1,5 l zeleninového vývaru, 2 lžíce octa, pažitka
Postup
V hrnci zahřejeme olej s máslem. Přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli a jednu nahrubo nastrouhanou mrkev. Za stálého míchání osmažíme dozlatova.
Zasypeme moukou a krátce opražíme. Vmícháme kurkumu, zalijeme studeným vývarem a dobře rozmícháme.
Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list, nové koření, na malé kousky pokrájené brambory a druhou mrkev. Vaříme 20 minut.
Ke konci vaření přidáme najemno nastrouhané žloutky z uvařených vajec a zakysanou smetanu.
Nakonec vmícháme nadrobno posekané bílky. Dochutíme octem, solí a pepřem.
Na talíři polévku hustě posypeme posekanou pažitkou.
Podáváme s pečivem jako samostatný pokrm.



Přidáno: 17.4.2015