Svíčková z pomalého hrnce

Ingredience

1,5 kg hovězího masa (použila jsem krk), sůl, mletý pepř, přepuštěné máslo nebo olej, 400 g mrkve, 400 g petržele, 200 g celeru, 200 g cibule, 5 bobkových listů, 15 kuliček nového koření, 15 kuliček pepře, 3 lžíce vinného octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce sušeného tymiánu

500 ml smetany, 2 lžíce hladké mouky, kousek muškátového oříšku

Postup

Všechnu zeleninu oloupeme, očistíme a nakrájíme na kousky.

Omyté a očištěné maso osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo nebo olej a maso ze všech stran opečeme do zatažení.

Opečené maso vyjmeme na talíř a do výpeku nasypeme všechnu zeleninu. Je-li třeba, přidáme lžíci tuku. Za častého zamíchání zeleninu opečeme do zezlátnutí. K opečené zelenině přidáme ocet a necháme ho zcela vyvařit. Pak přidáme bobkové listy, nové koření, kuličky pepře, hořčici a ještě minutu smažíme.

Zeleninovou směs z pánve přemístíme do nádoby pomalého hrnce, na ni položíme opečené maso a posypeme je tymiánem. Přilejeme 500 ml vody a hrnec zapneme na nízký stupeň na 8-9 hodin.

Upečené maso vyjmeme z hrnce.

Ze zeleniny vybereme koření a rozmixujeme ji dohladka. Je jí dost, do mixéru ji dávám po částech. Je-li třeba, přidáme při mixování vodu.

Rozmixovanou zeleninu přelejeme do hrnce (pokud není rozmixovaná úplně dohladka, naléváme ji přes cedník). V části smetany rozmícháme mouku a přes sítko ji přilejeme do hrnce k zelenině. Důkladně rozmícháme, přivedeme k varu a pomalu povaříme 15 minut. Je-li směs příliš hustá, přilejeme trochu vody nebo mléka.

Před koncem vaření přidáme do omáčky nastrouhaný muškátový oříšek, zbytek smetany a ještě necháme krátce přejít varem.

Podle potřeby dochutíme solí nebo octem.

Částečně vychladlé maso nakrájíme na plátky a podáváme s knedlíkem a omáčkou.

Přidáno: 22.2.2025