Hummus s pečenou mrkví
Ingredience
hummus: 250 g cizrny, 5 lžic olivového oleje, šťáva z 1 citronu, 3 lžíce sezamové pasty tahini, sůl, drcený římský kmín, 3 stroužky česneku
mrkev: 10 středně velkých mrkví, olivový olej, sůl, mletý pepř
dále: 2 lžíce sezamových semínek, čerstvý koriandr (nebo petrželová nať)
Postup
Cizrnu propláchneme, zalejeme studenou vodou a necháme přes noc nabobtnat. Ráno ji uvaříme doměkka.
Cizrnu scedíme a necháme vychladnout, vývar uchováme.
Očištěnou mrkev nakrájíme podélně na čtvrtiny. Uložíme na plech vyložený papírem na pečení, pokropíme olejem, osolíme, opepříme a upečeme (30 minut při 220°C).
Sezamová semínka nasucho opražíme na pánvi.
Do mixéru nasypeme cizrnu. Přidáme olej, citronovou šťávu, tahini, sůl, česnek, římský kmín, trochu vývaru z cizrny a umixujeme hustou pastu. Podle potřeby dolejeme vývar.
Hummus na talíři posypeme opraženým sezamovým semínkem, ozdobíme pečenou mrkví a koriandrem nebo petrželkou.
Přidáno: 1.9.2018