Pomazánka z červené čočky

Ingredience

1 hrnek (250 ml) červené čočky, 1 bobkový list, 1 lžička tymiánu, 1 lžíce slunečnicového oleje, 1 cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžička kari, 2-3 stroužky česneku, 3-4 lžíce dýňového kečupu, 2-3 lžíce dýňového oleje, citronová šťáva, sůl

Postup

Čočku propláchneme, nasypeme do hrnce a zalejeme vodou asi 1,5-2 cm nad povrch čočky. Přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka, trvá to 10-15 minut. Hlídáme vodu, během vaření by se měla do čočky všechna vsáknout. Pokud čočka ještě není měkká a voda už v hrnci není, dolejeme trochu vařící vody. Jestli je čočka měkká a voda ještě zbývá, vysypeme čočku na cedník a vodu necháme okapat.

Zatímco se vaří čočka, oloupeme cibuli a česnek. Cibuli a jeden stroužek česneku posekáme nadrobno.

Na pávnvi zahřejeme slunečnicový olej a cibuli na něm usmažíme do změknutí. Přidáme česnek a tymián. Jakmile začnou vonět, přisypeme na pánev kari a papriku, důkladně vmícháme a odstavíme z plotny.

Přisypeme čočku, všechno promícháme a necháme částečně vychladnout.

Obsah pánve přesypeme do misky a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka (kdo chce, může rozmixovat jen nahrubo).

Do pomazánky vmícháme rozmačkaný česnek (množství volíme podle chuti), dýňový kečup a dýňový olej.

Nakonec dochutíme solí a citronovou šťávou.

Pomazánka je nejlepší na opečených krajíčcích toustového chleba.

Přidáno: 14.3.2020