Beruška čokoládovo-vanilková

Ingredience

těsto: 6 vajec (radši menších), 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje

vanilková náplň: 125 g vanilmixu, 300 g vody, 1 lžíce rumu, 200 g smetany ke šlehání

čokoládová náplň: 100 g hořké čokolády, 300 g smetany ke šlehání

krém: 80 g másla, 60 g nutelly

dále: 4-5 lžic meruňkové marmelády, cca 500 g marcipánu, potravinářské barvy

Postup

Začneme přípravou čokoládové náplně: do 230 g smetany rozlámeme čokoládu a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme 1 minutu, odstavíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí přemístíme do ledničky a tam směs necháme do druhého dne.

Korpus upečeme ve formě na plněné dorty. Necháme vychladnout.

Vanilmix zalejeme vodou a rumem, metličkou rozšleháme a necháme 10 minut stát. Smetanu ušleháme, přidáme k vanilmixu a společně rozšleháme na hladký krém.

Z ledničky vyndáme čokoládovou náplň, přilejeme k ní zbývajících 70 ml smetany a ušleháme hustý čokoládový krém.

Dutinu upečené kopule vymažeme marmeládou. Přibližně do tří čtvrtin výšky urovnáme vanilkovou náplň a zbytek dutiny vyplníme čokoládovou náplní. Přikryjeme upečenou základnou, přitlačíme, zatížíme a dáme ztuhnout na několik hodin (nebo přes noc) do ledničky.

Máslo s nutellou šleháme až krém zesvětlá a nabude na objemu.

Kopuli vyklopíme z formy a celou vnější plochu potřeme krémem. Opět necháme v ledničce ztuhnout.

Vychlazený dort potáhneme červeně obarveným marcipánem a dozdobíme.

Přidáno: 3.12.2017