Čokoládový s kapučínem

Ingredience

těsto: 6 vajec, 240 g krystalového cukru, 200 g hladké mouky, 40 g kakaového prášku, 6 lžic oleje
krém: 300 g másla, 80 g moučkového cukru, 250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 70 g ztuženého tuku, 2 sáčky vanilkového cukru, 2 vrchovaté lžíce kapučína (prášek), 100 g hořké čokolády
dále: rum, meruňková marmeláda, marcipán ze salka

Postup

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Rozetřeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (200°C, asi 30 minut). Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme. Mouku rozmícháme v troše mléka. Zbytek mléka necháme zahřát, přilijeme mléko s moukou a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do ní vmícháme vanilkový cukr a ztužený tuk. Necháme vychladnout. Máslo s moučkovým cukrem vyšleháme do pěny a postupně zašleháme moučnou kaši. Pak polovinu krému oddělíme. Do jedné poloviny vešleháme kapučínový prášek, případně podle potřeby dosladíme. Do druhé rozpuštěnou vlažnou čokoládu. Spodní část dortu pokropíme rumem, potřeme marmeládou a silnou vrstvou čokoládového krému. Přiložíme prostřední část, pokapeme rumem, potřeme marmeládou a kapučínovým krémem (trochu krému si necháme bokem). Přiložíme horní část a celý povrch dortu i s boky potřeme zbytkem krému. V ledničce necháme pořádně ztuhnout. Vychlazený ztuhlý dort potáhneme marcipánem a libovolně dozdobíme.

Čokoládový s kapučínem
Čokoládový s kapučínem

Přidáno: 22.8.2008