Dort 100

Ingredience

hnědý korpus: 7 vajec, 280 g cukru krupice, 7 lžic oleje, 250 g hladké mouky, 30 g kakaového prášku
růžový korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky, trošku růžového barviva
světlý korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky
krém: 500 g másla, 1 plechovka salka, 2 sáčky Zlatého klasu, 600 ml mléka
2 dávky marcipánu ze salka

Postup

Světlý korpus: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom vešleháme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme (200°C, 10 minut). Hnědý korpus uděláme stejným způsobem, kakao zamícháme do mouky. Stejně vyrobíme i růžový korpus, barvivo vešleháme do vaječné pěny po zašlehání oleje. Krém: salko minimálně den předem uvaříme v uzavřené plechovce. Plechovku vložíme do hrnce s vodou, musí být ponořená, a vaříme 2 hodiny. Necháme vychladnout, teprve potom otevřeme. Z mléka a zlatých klasů uvaříme hustý pudink. Máslo s uvařeným salkem ušleháme do pěny. Po částech zašleháme vychladnutý pudink. Z každého piškotového plátu vyřízneme čtverec o straně 28 cm. Zbytek rozkrojíme na dva obdélníky 15 x 7,5 cm, ze kterých složíme čtverec 15 x 15 cm. Velký hnědý čtverec pokropíme rumem, potřeme krémem a přiložíme růžový. Pokropíme rumem, potřeme krémem a přiklopíme světlým čtvercem. Zatížíme a dáme ztuhnout do ledničky. Totéž provedeme s malými čtverci. Ztuhnuté potřeme krémem i po bocích a po povrchu. Opět necháme pořádně vychladit a ztuhnout. Každý korpus potáhneme marcipánem, malý posadíme na velký a libovolně dozdobíme.

Dort 100
Dort 100
Dort 100
Dort 100
Dort 100
Dort 100
Dort 100

Přidáno: 19.9.2008