Dort panenka (ořechový)

Ingredience

Korpus na sukni: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 80 g hladké mouky, 80 g mletých ořechů, 2 lžíce oleje
Krém do sukně: 250 g másla, 2 sáčky vanilkového cukru, 60 g moučkového cukru, 25 g gustinu, 250 ml mléka, 1 lžička mandlové tresti
Korpus na podstavec: 6 vajec, 200 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 6 lžic oleje
Krém do podstavce: 250 g másla, 100 g moučkového cukru, 25 g gustinu, 250 ml mléka, hrst mletých ořechů, 2 lžíce rumu
Dále: rum, marcipán nebo jiná potahová hmota (maršmelounová, fondant,...), několik lžic meruňkové marmelády, ozdoby dle uvážení

Postup

Korpus na sukni: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně po jednom zašleháváme vejce a pak po lžících olej. Dobře vyšleháme. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s ořechy. Nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy (nemám speciální formu na panenku, použila jsem malou kulatou formu na dort a kovovou misku – foto korpusů zde, dá se použít i forma na bábovku). Upečeme ve vyhřáté troubě při 180°C, doba pečení závisí na velikosti formy. Upečený vychladlý korpus několikrát prořízneme, jednotlivé pláty pokapeme rumem, potřeme krémem a naskládáme na sebe. Nakonec celou sukni pomažeme krémem i zvenku. Dáme ztuhnout do ledničky. Zatím marcipán rozválíme na tenko a vykrojíme kruh (průměr si musíme naměřit na ztuhlém korpusu provázkem – konec přiložíme na jedné straně dole, vedeme přes sukni na druhou stranu zase až dolů a usřihneme, tak dlouhý musí být průměr kruhu). Kruh podebereme oběma rukama a položíme na ztuhlý korpus středem na střed. Upravíme záhyby sukně. Paneneku „oblečeme“ do marcipánu. Marcipán na vrcholu korpusu prořízneme nebo propíchneme a do vzniklého otvoru zapíchneme panenku ( dávám ji tam bez nohou). Dozdobíme podle vlastních představ a dáme ztuhnout do ledničky. Krém do sukně: z gustinu a mléka uvaříme kaši a vychladíme. Máslo s oběma cukry ušleháme do běla a postupně po lžících zašleháme kaši. Nakonec vešleháme tresť. Podstavec: těsto připravíme stejně jako na sukni, kakao zamícháme do mouky místo ořechů. Upečeme ve velké kruhové dortové formě. Vychladlý korpus vodorovně prořízneme, jeden plát pokapeme rumem a potřeme krémem. Druhý plát na řezné straně potřeme marmeládou a přiklopíme na vrstvu krému na dolním kusu. Celé pomažeme krémem shora i boky. Boky obalíme strouhanými ořechy, povrh posypeme nastrouhaným zeleným marcipánem. Dáme pořádně vychladit. Na ztuhlý „trávník“ postavíme panenku, dozdobíme kytičkami, případně přidáme svíčky. Krém do podstavce: připravíme stejně jako krém předchozí, místo tresti nakonec vešleháme mleté ořechy.

Dort panenka (ořechový)
Dort panenka (ořechový)
Dort panenka (ořechový)
Dort panenka (ořechový)
Dort panenka (ořechový)

Přidáno: 16.12.2007