Dort s koníkem
Ingredience
velký korpus: 7 vajec, 280 cukru krupice, 7 lžic oleje, 20 g kakaového prášku, 260 g hladké mouky
malý korpus: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 80 g hladké mouky
1. náplň: jahodová šlehačka z 250 ml smetany
2. náplň: čokoládová šlehačka z 250 ml smetany
krém: 250 g másla, 100 g vanilmixu, 2 lžíce rumu, 280 ml vody, 3-4 lžíce moučkového cukru
dále: jahodový gel, rum, amaretto, potahová a modelovací hmota (white icing)
Postup
Korpusy upečeme podle receptu, ve formách o průměrech 28 a 14 cm. Necháme vychladnout, nejlépe do dalšího dne.
Velký korpus dvakrát vodorovně prokrojíme.
Pláty prokapeme amarettem a do každého mezipatra natřeme tenkou vrstvu jahodového gelu a jednu šlehačkovou náplň.
Po ztuhnutí v ledničce celý korpus potřeme krémem a dáme důkladně vychladit. Vychlazený potáhneme.
Malý korpus prořízneme třikrát, pláty prokapeme rumem, promažeme jahodovým gelem a krémem. Po ztuhnutí korpus šikmo seřízneme (viz foto). Opět celý potřeme krémem a po vychlazení potáhnemem.
Malý dortík posadíme na velký a libovolně dozdobíme.
Krém: vanilmix rozšleháme s vodou a rumem, necháme ustát. Máslo vyšleháme do pěny, po lžících zašleháme ztuhlý vanilmix a podle chuti dosladíme.
Přidáno: 9.7.2010