Dort s lodí

Ingredience

na 1 světlý korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky
hnědý korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 220 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
čokoládová náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 150 g čokoládového zeesanu, 110 ml vody
banánová náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 2 sáčky vanilkového cukru, 120 g banánového zeesanu, 125 ml vody, 50 g hořké čokolády, 50 g bílé čokolády
krém: 125 g másla, 2 lžíce moučkového cukru, 50 g vanilmixu, 150 g vody
dále: 1 velká sklenice višňového kompotu, 200 ml rumu, potahovací hmota (zde K2 a white icing)

Postup

Podle receptu na dortový korpus připravíme těsto a upečeme dva světlé a jeden hnědý plát na velkém plechu vyloženém papírem na pečení. Necháme vychladnout.

Šlehačkové náplně: smetanu ušleháme do polotuha s vanilkovým cukrem. Zeesan s vodou rozšleháme a po částech k němu přidáme smetanu. Společně vyšleháme dotuha. Do banánové náplně vmícháme nahrubo nastrouhanou bílou a hořkou čokoládu.

Krém: vanilmix s vodou rozšleháme a necháme asi 10 minut stát (ztuhne). Zatím našleháme máslo s cukrem (podle chuti) do pěny. Po lžících přišleháváme ztuhlý vanilmix.

Hnědý piškotový plát pokropíme rumem a rozetřeme na něj banánovou náplň. Přikryjeme světlým piškotem, pokropíme rumem a šťávou z kompotu, a rozetřeme menší polovinu čokoládové náplně. Na ni naskládáme vypeckované rozpůlené višně a zatřeme druhou polovinou náplně. Přikryjeme posledním piškotovým plátem, lehce přitlačíme a dáme ztuhnout do ledničky.

Ztuhlý dort pomažeme celý máslovým krémem a opět dáme do ledničky aby krém pořádně ztuhnul.

Vychlazený ztuhlý dort potáhneme potahovkou a libovolně dozdobíme.

Dort s lodí
Dort s lodí
Dort s lodí
Dort s lodí
Dort s lodí

Přidáno: 8.5.2010