Dvě panenky

Ingredience

světlý korpus: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 240 g hladké mouky, 6 lžic oleje
hnědý korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 100 g hladké mouky, 20 g kakaa, 3 lžíce oleje
náplň: 500 g tvarohu, 200 g bílého jogurtu, 500 ml smetany ke šlehání, 2 želatinové ztužovače, 2 plechovky jahodového kompotu, 2 sáčky vanilkového cukru, 100 g moučkového cukru
krém: 200 g másla, 150 g mléka, půl sáčku vanilkového pudinku, 3 lžíce meruňkové marmelády, 2-3 lžíce cukru
na ozdobu: falešný marcipán nebo jiná modelovací hmota (zde white icing)

Postup

Korpusy upečeme ve čtvercové formě o straně 25 cm podle základního receptu a necháme vychladnout. Kompoty scedíme, jahody necháme okapat a rozpůlíme je. Světlý korpus vodorovně rozkrojíme na poloviny. Smetany ušleháme dotuha. Tvaroh rozmícháme s jogurtem a oběma cukry a vmícháme ušlehanou smetanu. Želatinový ztužovač rozmícháme s 200 ml kompotové šťávy a spojíme s tvarohovou hmotou (postupujeme podle návodu na sáčku, jenom místo vody použijeme jahodovou šťávu). Do vymyté a osušené dortové formy vložíme čtverec papíru na pečení a jednu polovinu světlého korpusu (řeznou stranou nahoru). Pokropíme ho kompotovou šťávou a rozetřeme na něj polovinu tvarohové hmoty. Na ni položíme hnědý korpus a zase pokropíme. Potřeme ho tenkou vrstvou, na ni naskládáme jahody a přikryjeme zbytkem náplně. Přiložíme poslední část korpusu, lehce přitlačíme a dáme ztuhnout do leničky na nejméně dvě hodiny. Uvaříme hustý pudink a do vychladlého po kouskách vešleháme změklé máslo a marmeládu. Ztuhlý dort vyklopíme z formy. Tam kde tvarohová náplň přečnívá přes korpus ji opatrně seškrábneme nožem. Celý povrch dortu potřeme co nejtenčí vrstvou krému, tak aby byla tvarohová náplň všude zakrytá. Znovu necháme ztuhnout. Vychlazený ztuhlý dort potáhneme libovolně obarvenou hmotou a jakkoliv dozdobíme. hmotnost: 5 kg

Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky
Dvě panenky

Přidáno: 30.5.2009