Jirkova slivovice

Ingredience

velký korpus světlý: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 160 g hladké mouky
velký korpus tmavý: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 140 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku
malý korpus: 3 vejce, 120 g cukru krupice, 3 lžíce oleje, 120 g hladké mouky
krém: karamelový ze dvou dávek
dále: rum, falešný marcipán ze 3-4 dávek

Postup

Korpusy: z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh, po jednom zašleháme žloutky, po lžících olej. Zlehka vmícháme mouku. U tmavého korpusu do mouky vmícháme kakao. Velké korpusy upečeme na klasickém hlubokém plechu, malý v kulaté formě o průměru 16 cm. Jeden velký korpus pokropíme rumem, potřeme krémem a přiložíme druhý. Celé potřeme krémem zboku i shora a po ztuhnutí v ledničce potáhneme marcipánem. Z vychladlého kulatého korpusu vodorovně odkrojíme asi 2 cm tlustý plát a zboku kousek (aby měla láhev rovné dno). Korpus vodorovně jednou prořízneme, uvniř pokropíme rumem a slepíme vrstvou krému. Odkrojené kousky malého korpusu rozdrobíme najemno, přidáme asi dvě lžíce krému, 2 lžíce rumu a dobře promícháme, aby vznikla tvárná hmota. Z ní vymodelujeme hrdlo láhve k malému korpusu, celou "láhev" potřeme ze všech stran krémem a dáme ztuhnout do ledničky. Po ztuhnutí potáhneme marcipánem a podle potřeby dozdobíme dalším obarveným marcipánem. Láhev položíme na velký korpus a její okolí ozdobíme marcipánovými kytičkami, případně štamprlátky z marcipánu (vyrobíme tak, že malé skleničky pečlivě obalíme alobalem, pak marcipánem a po zaschnutí z marcipánových "skleniček" všechno vytáhneme).

Jirkova slivovice
Jirkova slivovice
Jirkova slivovice
Jirkova slivovice
Jirkova slivovice

Přidáno: 22.11.2008