Kakaovo-vanilkový dort

Ingredience

těsto: 6 vajec, špetka soli, 240 g krupicového cukru, 3 lžíce kakaa, hladké mouky tolik, aby jí dohromady s kakaem bylo 240 g, 6 lžic oleje
krém: 200 g vanilmixu, 500 ml vody, 3 lžíce rumu, 250 g másla, 4 lžíce moučkového cukru
dále: marcipán ze salka, rum

Postup

Bílky se špetkou soli šleháme. Postupně přidáváme a zašleháváme cukr. Ušleháme tuhý lesklý sníh. Postupně po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem. Těsto nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem a při 180°C pečeme asi 30 minut (zkoušíme špejlí). Upečený korpus necháme vychladnout. Zatím připravíme krém z vanilmixu, případně jakýkoliv jiný oblíbený krém. Vychladlý korpus dvakrát vodorovně prokrojíme, každou část pokropíme rumem, potřeme vrstvou krému, a naskládáme zpátky na sebe. Dort potřeme tenkou vrstvou krému i po bocích a na povrchu. Necháme v ledničce pořádně ztuhnout. Vychlazený dort potáhneme marcipánem a libovolně ozdobíme.

Kakaovo-vanilkový dort
Kakaovo-vanilkový dort
Kakaovo-vanilkový dort

Přidáno: 22.3.2008