Krajkový s mašličkami

Ingredience

světlý korpus: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 5 lžic oleje, 200 g hladké mouky
hnědý korpus: 5 vajec, 200 g cukru krupice, 5 lžic oleje, 160 g hladké mouky, 40 g kakaového prášku
krém: 500 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 plechovka Salka, 600 ml mléka, 2 Zlaté klasy
dále: rum (cca 200 ml), falešný marcipán z 400 g sušeného mléka, cca 100 g moučkového cukru do punčoviny, 150 g mletých ořechů

Postup

Těsto připravíme podle receptu na dortový korpus a každé upečeme na plechu 40 x 30 cm. Necháme vychladnout. Krém: Plechovku se salkem neotevřenou uvaříme asi 90 minut minimálně den dopředu. Z mléka a zlatých klasů uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout. Máslo s trochou cukru šleháme ve šlehači a postupně přidáváme po lžících vychladlé zkaramelizované salko. Našleháme do pěny. Pak postupně po lžících zašleháme vychladlý zlatý klas, případně podle chuti přidáme trochu cukru a zašleháme. Z vychladlých korpusů odkrojíme část tak, abychom získali čtverce. Chceme-li mít zaoblené rohy, nožem je zakulatíme. Všechny odkrojky odkládáme do misky. Čtverce piškotového těsta uchováme a všechny ostatní části korpusů rozdrobíme najemno. Vmícháme do nich mleté ořechy a pokropíme je asi 7-8 lžícemi rumu. Přidáme 3-4 vrchovaté lžíce krému a vařečkou vypracujeme tuhou tvárnou hmotu - punčovinu. Podle potřeby můžeme přidat krém. Pokud to s ním přeženeme a hmota je příliš měkká, můžeme ji zahustit pomletými piškoty. Světlý piškotový čtverec, položíme na rovnou podložku a pokropíme několika lžícemi rumu. Natřeme na něj rovnoměrně část krému. Punčovinu vyklopíme z misky a za pomoci válečku a rukou z ní vytvarujeme čtveratou placku stejných rozměrů jako dort. Rozkrojíme ji na čtvrtiny (vcelu by se těžko přenášela) a po částech ji přemístíme na krém natřený na světlém čtverci. Punčovinu opět potřeme vrstvou krému. Přikopíme ji hnědým čtvercem, který před tím nezapomeneme pokropit rumem. Všechno lehce přimáčkneme a dáme do ledničky ztuhnout. Po ztuhnutí celý dort překlopíme vzůru nohama (světlým piškotem nahoru) a povrch a boky potřeme tenkou vrstvou krému. Znovu dáme pořádně ztuhnout do ledničky. Zatím vyrobíme falešný marcipán a podle potřeby obarvíme. Ztuhlý dort marcipánem potáhneme a libovolně dozdobíme.

Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami
Krajkový s mašličkami

Přidáno: 16.1.2009