Ořechovo-karamelový s ornamenty

Ingredience

korpus: 9 vajec, 320 g moučkového cukru, 2,5 lžíce vlažné vody, 2,5 lžičky citronové šťávy, 120 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů, 60 g hrubé krupice, 2 špetky citronové kůry
náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 1 sáček želatinového ztužovače Dr. Oetker, 2 lžíce karamelového compoundu (výrobek firmy Zeelandia)
krém: 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíce karamelového compoundu
dále: likér amaretto, potahovací hmota (zde white icing), potravinářské barvy

Postup

Upečeme korpus ve čtvercové formě 25x25 cm a necháme vychladnout (nejlépe do druhého dne, lépe se krájí). Smetanu ušleháme dotuha. Ve větší misce rozmícháme ztužovač se 100 ml vody, přidáme smetanu a společně prošleháme. Pak zašleháme karamelovou příchuť a cukr podle chuti. Krém: máslo s cukrem vyšleháme do pěny a ochutíme compoundem. Korpus dvakrát rozkrojíme, prokapeme amarettem, promažeme karamelovou šlehačkou a lehce stlačíme. Necháme ztuhnout v ledničce. Pak celý dort potřeme tenkou vrstvičkou krému a znovu dáme ztuhnout. Ztuhlý vychlazený dort potáhneme obarvenou potahovací hmotou a libovolně dozdobíme.

Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty
Ořechovo-karamelový s ornamenty

Přidáno: 26.9.2009