Oříškový dort s perličkami

Ingredience

těsto: 9 vajec, 315 g moučkového cukru, 3 lžíce vlažné vody, 3 lžičky citronové šťávy, 110 g hladké mouky, 115 g mletých lískových oříšků, 90 g hrubé krupice, lžička citronové kůry
krém: 300 g másla, 150 g moučkového cukru, 400 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, vanilkový cukr, 50 g bílé čokolády, trochu rumu
na potažení a ozdoby: 1 sáček bonbónů marsmallow, 2 lžíce citronové šťávy, moučkový cukr, cukrové perličky

Postup

V míse smícháme mouku, krupici, oříšky a citronovou kůru. Žloutky s cukrem a vodou ušleháme do bílé pěny a zašleháme citronovou šťávu. Z bílků ušleháme tuhý sníh a střídavě s moukou zamícháme do žloutkové pěny. Těsto nalijeme do dvou kruhových forem (18 a 24 cm), u nichž jsme vymazali dna a vysypali hrubou moukou. Upečeme ve vyhřáté troubě (asi půl hodiny při 180°C). Necháme vychladnout. Vychladlé korpusy jednou nebo dvakrát prořízneme, pokapeme rumem a promažeme krémem, případně i marmeládou. Krémem potřeme korpusy i z boku a na povrchu. Dáme vychladit do ledničky. Krém: z mléka a mouky uvaříme kaši. Ještě do horké vmícháme 50 g másla, vanilkový cukr a rozpuštěnou čokoládu. Mícháme do vychladnutí (když postavíme hrnec do studené vody je to za chvilku - michat!). 250 g másla ušleháme s cukrem do pěny a po částech zašleháme vychladlou kaši. Nakonec zašleháme trochu rumu. Bonbóny nasypeme do misky, pokapeme citronovou šťávou a dáme na 40 s do mikrovlnky na nejvyšší výkon. Do rozpuštěných postupně zapracováváme přesátý cukr, dokud nevznikne tvárná hmota, ze které se dá modelovat. Větší polovinu hmoty rozválíme (podsypávat cukrem) na tloušťku asi 2 - 3 mm a potáhneme jí větší vychlazený korpus. Menší polovinou stejně potáneme menší korpus. Postavíme je na sebe a ozdobami ze zbytku hmoty zakryjeme spoje. Dozdobíme podle vlastních představ.

Oříškový dort s perličkami
Oříškový dort s perličkami

Přidáno: 2.8.2007