Prasátko pro štěstí

Ingredience

těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky

náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 150 g jahod ( i mražených), 1 vanilkový cukr, 1 želatinový ztužovač

dále: falešný marcipán ze dvou dávek, rybízová marmeláda

Postup

Na tento dort potřebujeme profesionální sadu na plněné dorty. Kulatou, formovací a nízkou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. Část těsta urovnáme do nízké formy na základnu (do poloviny výšky formy, zbytek nalijeme do kulaté. Uzavřeme formovací částí a obě naráz vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Základna bude upečená asi po 10 minutách - lehce zrůžoví a okraje se odchlípnou od formy. Koule se peče asi 20 minut, zkusíme špejlí. Po vytažení necháme 10-20 minut stát, pak opatrně vyjmeme formovací část a necháme úplně vychladnout.

Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha. Vmícháme rozmačkané jahody. Ztužovač rozšleháme ve větší misce se 100 ml vody nebo jahodové šťávy, máme-li, a postupně po částech vmícháme jahodovou šlehačku. Důkladně promícháme, případně podle chuti přisladíme.

Dutinu koule vytřeme marmeládou a naplníme šlehačkou. Přiklopíme základnu, opatrně přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky (zatížila jsem prkénkem).

Po ztuhnutí (cca 3 hodiny) kopuli opatrně vyklopíme z kulaté formy a celou zvenku potřeme tenkou vrstvičkou marmelády, jen na zatření pórů. Rozválíme růžový marcipán a kopuli jím potáhneme. Ze zbytků dotvoříme rypáček, uši a ocásek. Před barvením na růžovo si nezapomeneme trochu oddělit na oči a zelený čtyřlístek.

Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí
Prasátko pro štěstí

Přidáno: 19.10.2008